תיקון בתקנון האקדמיה הישראלית לקולנוע קובע כי מעתה יצהירו חברי האקדמיה המשתתפים בבחירת הסרטים המועמדים לפרס אופיר כי צפו לפחות ב-50% מהסרטים
חלקכם ודאי זוכרים שלפני שנה בערך פנה הבמאי שחר צפניה לאקדמיה הישראלית לקולנוע באמצעות עו"ד בדרישה לבטל את המועמדויות לפרס אופיר של אותה שנה.
הרקע לדרישה היה החוויה המתסכלת שעבר צפניה כשניסה לשכנע את חברי האקדמיה להגיע להקרנות של סרטו "האור השחור".
בהתחלה חשב כי הנוכחות הדלה של חברי אקדמיה בהקרנות של סרטו נובעת מטעות בפרסום. אולם כשפנה למשרדי האקדמיה וביקש שיזכירו לחברים להגיע זכה לתגובה צוננת בנוסח: ככה זה.
התברר לו גם כי התקנון לפיה פועלת האקדמיה בבחירת המועמדים לפרס אופיר אינו מחייב את חברי האקדמיה לצפות בסרטים המשתתפים בתחרות.
חלק גדול מחברי האקדמיה מסתבר, אינם טורחים לראות סרטים כלל, או במקרה הטוב להגיע להקרנות של 2-3 פיבוריטים שמאחוריהם עומדים המפיקים והמפיצים הגדולים של התעשיה. מטבע הדברים,רבים מחברי האקדמיה הם אנשי תעשיית הקולנוע הישראלית המעורבים בהפקות שמתמודדות בעצמן על המועמדות לפרס אופיר, כך שהצבעתם נתונה בד"כ מראש לסרט שהיו מעורבים בהפקתו.
לאחר שצפניה פנה לאקדמיה ודרש את ביטול התחרות הוא הואשם גם ע"י יו"ר האקדמיה מרק רוזנבלום וגם על ידי כתבי קולנוע, כי בחירת העיתוי נובעת מנסיון לעשות יחסי ציבור לסרט שלו.
גורמים שונים בתעשיה הזהירו אותו כי הוא סומן כעושה צרות וישלם על כך מחיר במקומות שיש לבכירי האקדמיה בם השפעה כמו למשל בקרנות הקולנוע והטלויזיה. עמיתים אחרים חיזקו את ידיו. לרבים ברור כי התנהלותה של האקדמיה בעיתית ומשרתת קבוצה מצומצמת של בעלי ענין השולטים בתעשיה ובכספי הציבור המוקצים לקולנוע.
האיומים וההשמצות לא הרתיעו את צפניה. במכתב ששיגר עורך דינו הוא הודיע כי אם לא יתוסף סעיף המחייב את המשתתפים בהצבעה להצהיר כי ראו חלק נכבד מהסרטים הוא יעתור כנגד משרד התרבות וכנגד האקדמיה. לטענתו על פי השיטה הקיימת אין כל אפשרות שסרט שלא נעשה על ידי מפיק מרכזי יזכה בתחרות וכי כספי ציבור מחולקים ללא בקרה.
אזהרתו של צפניה גרמה בכל זאת לדאגה בהנהלת האקדמיה.
לפני כשבועיים התכנס הפורום המוסמך של האקדמיה ובעצת היועצים המשפטים הוחלט על התיקון כאמור.
התיקון החדש אינו פותר את בעית הנאמנות של חלק מחברי האקדמיה להפקות מסוימות ואינו חסין מפני מניפולציות, אך הוא לפחות מחייב אותם למינימום של הגינות. מה הם יעשו עם זה זו בעיה שלהם עם מצפונם.
מה דעתכם ?
האם התיקון בתקנון מספיק ?
האם הצליחה האקדמיה למנוע בדיקה יסודית של התנהלותה באמצעות גמישות מסוימת שנקטה ?
האם ישנם שינויים נוספים שצריכים להעשות להגברת השקיפות ולחלוקה הוגנת של פרסים ותקציבים לתעשית הקולנוע ?
הוספת תגובה על "תיקון צפניה"
נא להתחבר כדי להגיב.
התחברות או הרשמה