![]() Logorama סמליל - הוא לוגו - אלמנט גרפי, איור או עיבוד טקסט שנוצר או עובד במטרה לסמל ולייצג גורם מסויים (בדרך כלל ארגון או מוצר) ולהיות מזוהה עימו בתודעה הציבורי.
הסרטון ממעל שמו "לוגורמה" - סרט אנימציה קצר שזכה פרס האוסקר השנה. שימו לב - האיזכור היחידי לטבע שם הוא ע"י סמלילים של חברות יש שם סמלילים של יותר מ-2500 חברות מסחריות - תנסו לשים לב כמה מהן אתם מזהים.
מיתוג (הוא תהליך מאוד מעניין כי הוא צועד יד ביד עם אחד הדברים הכי חשובים עבורנו - הזיכרון שלנו. הדבר הוא מאוד פשוט - ככה המוח שלנו עובד ובנוי - מקטלג ומסדר את הזיכרונות שלנו על פי תפיסה וקישור לחושים שלנו ואז חיבור של זיכרונות אחד לשני בשביל ליצור מכלול של קישורים עבור נושא/אובייקט/תחושה מסויימים.
בואו ונעשה ניסוי קטן - עיצמו את העיניים לשתי דקות והעלו את שמו של אדם קרוב בראשכם - שימו לב אילו מחשבות, רעיונות, חוויות, דימויים, ריחות, תחושות עולים בדעתכם. שימו לב גם לאנשים אחרים בהקשר של אדם זה שצצים בעיקבותיו.
עכשיו נסו שוב את הניסוי הזה רק הפעם בחרו אדם שאינו אהוב עליכם או שיש לכם הקשר שלילי כלפיו ושימו לב לדברים שבחנתם קודם.
תהליך המיתוג (branding) הוא התהליך שבו נוצר מותג חדש (לרוב מותג מסחרי, למרות שאנו חיים היום בשלהי עידן בו אתה הוא המותג). במסגרת תהליך זה מפתחים ראשית את הסממנים החיצוניים של המותג, ומחליטים מה הם ערכי המותג הרצויים בהתאם לתרבות, לחברה ולהלך הרוח של התקופה. לאחר מכן מנסים להחדיר את המותג וערכיו לתודעה הציבורית באמצעים של פרסום, יחסי ציבור, השתלבות בטקסים, חגים וריטואלים חברתיים וקידום מכירות. (מתוך ערך "מותג" בויקיפדיה) זאת הם עושים גם בעזרת הסמלילים הללו שהם אוהבים להפיץ לכל עבר וע"י כך גם להחפיץ - משמע את החפץ הזה הם ניכסו, יצרו ומכרו.
![]() Brand Baby Poster. Photo courtesy of Adbusters בהקשר המעניין של העת העתיקה והתנ"ך הוא שבעולם העתיק, כשהעבדות הייתה עדיין מצויה (לצערנו) נוהג שבעולם היה שכל הקונה עבד היה מסמנו בצורה כזאת שגם אם יברח כל רואהו יכיר בו מיד שהוא עבד. הסימון היה ניתן בגופו של העבד. התורה שאסרה באופן כללי מעשי אכזריות, כולל גם התאכזרות לעבדים אסרה באופן מוחלט סימון עבדים באמצעות פגיעה בגוף. זהו פשר החובה לשחרר עבד שאדונו פגע באחד מעשרים וארבע "ראשי איבריו". עכשיו הדבר מובן, כאשר נולד ילד יהודי, אנו מכריזים כי נולד בן חורין, ואין לך בן חורין אלא מי שמקבל עליו עול תורה ומצוות. רק עבדו של הקב"ה הוא באמת בן חורין. ברית המילה היא סימונו של הילד כעבדו של הבורא, ולא עבד לעבדים או ליצריו. לעבד אין שם הוא בסה"כ פריט נוסף ברשימת הרכוש על כן, לעיתים מסמנים אותו במספר. לכן בטקס ההכרזה על "עבדותו" של החבר החדש שהצטרף זה עתה לעמו של הקב"ה בטקס ברית המילה נותנים גם שם לרך הנימול כדי שלא יהיה כל ספק שבאמת הצטרף "בן חורין" חדש לחבריו שיצאו מארץ מצרים מבית עבדים. (מתוך פרשת השבוע "ויזרע" - כשלהזריע להזכירכם זה ליצור, להרבות להפיץ ולפזר - כמו מותגים... - א.ס). אם בקר ממתגים במספרים (או במיתוג ע"י צריבת הבשר), הרי שבשואה מיספרו את היהודים וסימנו אותם ע"י טלאי - כל זאת לא נעשה מבחירה אישית אלא בהכרח. היום אנשים רבים בוחרים לסמל את עצמם ולמתג - להצטרף להזדהות להתבדל ולהשתייך (כמה מהצרכים הבסיסיים שלנו כאינדבידואלים וקבוצה שדיברתי עליהם בפוסט הראשון בסידרה - "קיבוץ העדר" ). עכשיו כל שנישאר לך לשאול את עצמם - באילו סמלילים בחרת ? עד כמה הצטרפת לעדר ועד כמה אתה בוטח/מכיר/יודע/מאמין ברועה שמוליך ומנחה אותך ככה שלא פתאום בטעות תמצא את עצמך עם שאר העדר במשחטה - האם מותג האדם מן הבהמה ? ![]() Image via Adbusters |
תגובות (9)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
סרט מצוין. בפירסום ומיתוג יש לדעתי באמת סוג של הונאה או תרמית כשמדובר בילדים, כי הם אינם מודעים למניפולטיביות של עולם המבוגרים, לשטיפת המוח שחוגגת סביבם בכלי התקשורת. תמימות זאת יכולה להפוך אותם לסוג של קורבן (קורבן פסח?)
אני חולקת על המשפט האחרון שכתבת. למשל, תבדוק איזה דברים אתה קונה (אוכל, מוצרים וכו'). האם הם אינם משקפים את האמונות שלך, את הקהילה אליה אתה משתייך, את הדימוי שאתה מעוניין בו, את שאיפותייך..., במילים אחרות, את המהות שלך?
כשתגמרו לענות לכל הגברים החרמנים שמגיבים לשתי הפסקאות שאתן כותבות אתן מוזמנות לפה שוב - אולי אעזור לכן עם מיתוג (אישי ד"א - לא עצמי), או שאזמין אותכן לקפה (אני יכול לבד על שלושה בחורות כאלה שלא מפחדות לצאת מחוץ מחוץ למקלדת שלהן) או שסתם אלמד אתכן סימני פיסוק.
בנתיים אתן יכולות ללכת להעיף מבט בטוסיק שלי.
(דרך אגב, יש פה כבר הימורים שאתן לא ממש מלאכיות במיל' אלא יש מצב שאתן יותר איזה רס"ר משועמם)
תודה.
מיתוג הוא כלי מאוד חזק והשאלה תמיד בשימוש בכלים חזקים היא מי מחזיק בהם ומה הוא עושה איתם
כפי שאת רואה חלק מעבודת המיתוג שאני עושה היא ע"י בחינה ביקורתית של הנושא
אני אמן סודי - אולם אני אחד מיני רבים וטובים - שיש גם כל מיני סיבות מעניינות מדוע הם סודיים (או מדוע מחביאים אותם).
בכיף.
בפתיחה של הסרט "צרכנות ילדים - המיסחור של הילדות" (סרט חובה) נכתב - "ילדים מתחילים את מסעם הצרכני כתינוקות והם בהחלט ראויים שיתיחסו אליהם כצרכנים כבר בגיל זה" - ג'ימס מקניל יזם שיווק לילדים.
מה שהרבה מותגים הבינו אחרי לא מעט מחקרים הוא שילדים הוא קהל יעד שמאוד קל להשפיע עליו ושכושר השיפוט שלו לא מאוד מפותח - וברגע שהצלחת לשכנע את קהל היעד הזה - הוא שלך לפחות לחלק ניכר מהחיים (מה גם שהקהל יעד הזה - ילדים - אחראי לפלח מאוד גדול של השוק).
אני לא חושב שהמהות שלנו משתקפת דרך מה שאנו קונים או לובשים אולם כל התאגידים הגדולים מנסים להטוות זאת - סה"כ אנחנו ממנים אותם....
נ.ב. חג אביב שמח
אתה מותג ,כותב מדהים
מעולה!
מיתוג של אמן סודי יסודי
קראתי והחכמתי. חומר טוב.
נראה שמיתוג עצמי או הזדהות עם מותגים, זה חלק מהגדרת הזהות שלנו (שעשויה להשתנות עם הגיל ועם חוויות בחיים). מותג הוא אמצעי יעיל עבור הפרט לומר לחברה מי הוא (ומה הוא שווה).