עדכונים מעכבר העיר אונליין >
    ';

    מאכילה חינם

    מתכונים, חוויות ותצלומים מהמטבח שלי ושל אחרים

    ארכיון

    טארט תאנים: סיפור שתחילתו בראש פינה וסופו בירושלים

    0 תגובות   יום שלישי, 15/12/09, 21:10

    תערכוה

    "שיחה בשלה", נטע דור למלשטריך, מתוך התערוכה בבית וילקומיץ', ראש פינה  

     

    באתר השיחזור בראש פינה הוצגה בחודשיים האחרונים תערוכת "התאנה" כחלק מסדרת תערוכות אמנות העוסקות בשבעת המינים. זוהי התערוכה השישית בסדרה ו-30 אמנים הציגו בה את עבודותיהם שנעשו בהשראת התאנה או בייצוג מסוים שלה. זה לא מפתיע, הפרי הזה טעים, יפה, מצטלם נהדר ומעורר השראה.

     

    רקע

     

    כבר כמה זמן שמדגדג לי לעשות משהו עם תאנים, למרות שזו לא העונה. ביקור בשוק מחנה יהודה בירושלים הוכיח לי שבעיר הקודש קורים נסים ומצאתי בדוכנים תאנים יפהפיות, סגולות-ירוקות, נוטפות חלב ועסיסיות.

    תאנים הן מסוג הפירות שיושבים אצלי תחת הקטגוריה של "כל טוב ארץ ישראלי אמיתי", והכוונה היא לפירות ולחומרי גלם שגורמים לך להרגיש שאתה משוגע על הארץ הזאת דרך הטעמים שלה. תחשבו על רגע הנגיסה בתמר מג'הול מהערבה, תחשבו על טחינה "היונה", תחשבו על לפתוח תאנה לשניים ולהרגיש את הרכות באצבעות. ואלה רק דוגמאות.

     

    חצאים 

     

    הכי כיף לאכול אותן טריות, נחמד לצלות אותן בתנור לכמה דקות עם גבינת עזים טובה ואפשר אפילו לעשות מהן טארט מיוחד עם נגיעות של טחינה גולמית שמאזנת את מתיקות התאנים. זה יוצא כל כך יפה שחבל לאכול.

    ויש גם בונוס בסוף למי שמעדיף נישנוש פשוט שמשלב מתוק עם מלוח.

     

    טארט 

     

    טארט תאנים

    עיבוד שלי למתכון של דורעם גונט

     

    חומרים (לתבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ):

    חומרים לבצק פריך :

    75 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

    1 ורבע כוסות קמח

    1/2 כפית מלח

    2 כפות סוכר

    1 חלמון

     

    מלית למלית:

    100 גרם סילאן טהור

    שני גביעי שמנת חמוצה 15% אחוז שומן. אני השתמשתי ביוגורט 3%. יו נואו, הפיגורה

    9-10 תאנים שטופות, חצויות

     

    אופן ההכנה

     

    פירוריםכדורניילון 

     

    הכנת הבצק: (המנטרה: לא להתייאש)

    במעבד מזון או מיקסר מעבדים לפירורים את החמאה עם הקמח, המלח והסוכר. מוסיפים חלמון ומעבדים עד שיטמע בתערובת. מוציאים אתהפירורים לקערה, מוסיפים כף או שתיים של מים קרים (לפי הצורך) ומעבדים בזריזות לכדור בצק. עוטפים את הבצק בניילון ומניחים לשעה במקרר.

    שימו לב – זה סיוט. זה בצק עקשן שלוקח לו זמן להתהוות ולהפוך מאבקה פירורית אפורה לכדור בצק חמוד ועגול. לא להתייאש.

     

    בצקטארטמקפיא

     

    משמנים בחמאה ומקמחים מעט את התבנית. מרדדים על משטח מקומח את הבצק לעלה שגדול במעט מהתבנית. מגלגלים את הבצק על מערוך ומעבירים בזהירות אל התבנית, כך שהבצק יכסה את התחתית ועוד שוליים בגובה כשניס"מ.

    שימו לב – גם זה עלול להיות סיוט. הבצק עלול להיקרע ויש לרדד אותו שוב ולהעביר אותו בעדינות יתרה לתבנית. לא להתייאש.

     

    רצוי להעביר את התבנית למקפיא למשך 20-30 דקות, כדי למנוע מהבצק להתכווץ ומהשוליים לקרוס בזמן האפייה.

    מחממים את התנור ל-180 מעלות. מנקבים את תחתית הבצק בצפיפות בעזרת מזלג. אופים את הבצק ללא המלית, עד שהוא מתחיל להזהיב,כ-15 דקות. אפשר לאפות אותו עם גולות אפייה או קטניות (שעועית יבשה למשל) כדי שהבצק לא יתפח והשוליים לא יקרסו. מוציאים את התחתית האפויה למחצה מהתנור ומניחים לה להצטנן.

     

    מליתמלילית 

     

    הכנת המלית:

    מערבבים את הסילאן עם השמנת (או היוגורט) ושתי כפות טחינה גולמית בקערה עד שנוצרת תערובת אחידה.

     

    קיר 

     

    הרכבה:

    שופכים בערך שני שליש מן התערובת על תחתית הבצק האפויה למחצה. מסדרים את חצאי התאנים בצפיפות בתבנית, כשקליפתן כלפי מטה. יוצקים מעליהן את יתרת התערובת.

    אופים בחום של 180 מעלות כ-40-45 דקות,עד שהבצק אפוי והתאנים מגירות מתוכן סירופ אדמדם.

     

    מוכן 

     

     בונוס: נשנושי תאנים אפויות על לחם קלוי במחבת.

    כפי שכבר ציינתי, תאנה הוא פרי מעורר השראה. הטעם והצורה שלה מדליקות אצלי נורות על טעמים שיכולים להשתלב איתה. לרוב אלו יהיו גבינות עזים. כלל האצבע הוא כזה: תאנים חצויות + מעט סוכר חום + מעט חומץ בלסמי + גבינת עזים = הצלחה בטוחה.

     

    נשנושים 

     

    חומרים:

    ארבע פרוסות לחם, אפשר גם חלה או באגט

    שמן זית

    4 תאנים חצויות

    סוכר חום

    מעט חמאה

    חומץ בלסמי

    גבינת עזים – אני הכי ממליצה על פרומעז.

     

    אופן ההכנה:

    מסדרים את חצאי התאנים על תבנית ושמים על כל חצי מעט חמאה (רבע כפית), זורים מעט סוכר חום ומזליפים מעט חומץ בלסמי. מכניסים לתנור בחום 120 מעלות לעשר דקות, עד שהם מתחילות להגיר סירופ סוכרי אדמדם.

     

    מריחהמחבתסירופ 

     

    בעזרת מברשת מורחים את הלחם במעט שמןזית וקולים אותו על מחבת פסים (אפשר גם בתנור). מסדרים את התאנים על הפרוסות הקלויות ושמים על כל מחצית תאנה פרוסה שקה של גבינת "פרומעז" או גבינת עזים קשה מגוררת. מכניסים לתנור לעשר דקות נוספות.

     

     מוכן


    הבלוג מתפרסם מדי שבוע גם במדור האוכל של עכבר העיר און ליין.
    דרג את התוכן:

      תגובות (0)

      נא להתחבר כדי להגיב

      התחברות או הרשמה   

      סדר התגובות :
      ארעה שגיאה בזמן פרסום תגובתך. אנא בדקו את חיבור האינטרנט, או נסו לפרסם את התגובה בזמן מאוחר יותר. אם הבעיה נמשכת, נא צרו קשר עם מנהל באתר.
      /null/cdate#

      /null/text_64k_1#

      אין רשומות לתצוגה

      פרופיל

      גילי יובל
      1. שלח הודעה
      2. אוף ליין
      3. אוף ליין

      תגיות