עדכונים מעכבר העיר אונליין >
    cafe is going down
    ';

    המסיק מתחיל

    7 תגובות   יום ראשון, 20/9/09, 13:11


    המסיק מתחיל ושצ ג'וניור מביא זיתים

     

    זיתים

     

    משהו שכתבתי פעם על הזיתים

     

     

      על עצי זית

     

    עתה עם התחלת עונת המסיק , יהיה זה טבעי ללמוד על עץ הזית.

    זהו אחד העצים אם לא היחיד שנזכר הכי הרבה פעמים בתנך ובמקורות.

     

    שנאמר "הלוך הלכו העצים למשח עליהם מלך ויאמרו לזית מלוכה עלינו : ויאמר להם הזית החדלתי את דשני אשר בי יכבדו אלוהים ואנשים והלכתי לנוע על העצים." (שופטים ט')

    זאת ועוד חכמנו המשילו את הזית לעם ישראל, אמר ר' יהושוע בן לוי " למה נמשלו ישראל לזית ? מה זית, אין עליו נושרים לא בימות החמה ולא בימות הגשמים, אף ישראל אין להם בטלה עולמית לא בעולם הזה ולא בעולם הבא (בבלי מנחות נ"ג ב' )

    וגם נאמר שם  השוואה בין כתישת הזית להפקת שמן כן ישראל אינם חוזרים למיטב אלא על ידי יסורים.

     

    גם  משוררים נערצים משתמשים בזית בדימויים רבים:

     

    הזית / זרובבל גלעד 

     

    שותק ועתיק כאבני הבקעה,

    נצב לפתחה- ראשו בשמיים.

    רועת קמשונים, חרולית הבקעה,

    והוא לפתחה, ומאיר לה עיניים.

     

    שרשו עקשני וקורע בשרה

    ונוקב ונוקב בלבה לנגוע.

    על גזעו הפתלתול, כאות הבשורה,

    חרותים יסורי חלומו הגבוה.

     

    עז ומררי, כאבני הבקעה,

    וחמה על ראשו, וראשו בשמיים.

    האבנים רותחות באש השקיעה.

    ורחמים בין עליו. והוא גלוי עיניים.

     

    אם כך אחרי ההקדמה הזו בואו ניגש למלאכה, הכרת עץ הזית.

     

    עץ הזית הוא  הנפוץ באזור הים התיכון השם  המקובל בספרים הוא  Olea europaea

    נו ברור  השם הזה הוא הזית הארופי, אני אסווג את הזנים המוכרים לנו(אם בכלל )

     

    הזית הסורי- עץ המהווה תשעים אחוזים מזיתי השמן בארץ, מוצאו המקובל  מאזור צור, נפוץ רק בארץ ובדרום לבנון, מפיקים ממנו שמן משובח וארומטי, פירותיו קטנים יחסית העלים ירוקים עז בצדם האחד וכמעט לבנים בצד האחורי.

    הפרי ירוק עז בתחילה ובבשלותו  שחור.

     

    המנזנילו הידוע- "תפוח קטן" זה משמעות שמו של הזית הספרדי הזה הנפוץ ביותר בכל העולם, הזית המתאים ביותר לכבישה גם לזיתים ירוקים וגם לשחורים, עליו ירוקים עם גוון אפור שחור, הפרי ירוק עד חום שחור בבשלותו.

     

    הנבאלי- כן נכון מוצאו מאיזור שכם ובית נבאללה טעמו של השמן המופק ממנו עדין, נפוץ בשומרון ופריו מקדים להבשיל , כבר בספטמבר.

    הנובו- או האובו דה פצ'יונה, זית גדול ששמו מעיד על גודלו  "ביצת היונה"

    הוא אינו משמש לשמן  אלא בעיקר לכבישה וגם כאן אינו נחשב איכותי שכן צבע ורוד מתפתח לעיתים סביב הגלעין.

     

    הברנע- זן ישראלי פרי פיתוח מקומי הפרי ירוק בהיר עם כתמים סגולים עד  שמבשיל בצבע סגול עז .

     

    הקלמנטה- הוא הזן היווני הידוע הזיתים השחורים-סגולים   הן הזן המעולה ביותר בכבישה וגם הוא עתיר שמן

     

    עוד מספר זנים , :סנטה קטרינה, מוחסן,פיקואל.

     

    עץ הזית משתייך למשפחת  הזייתיים   Oleaceae משפחה של עצי נוי שעימם נמנה גם היסמין, עץ הזית הוא ירוק עד, עליו מוארכים כאשר הצד העליון ירוק ואילו הצד התחתון  אפור כסוף, העץ מאריך חיים וקיימים בארץ עצים בני מאות שנים שכינויים "רומיים" ,גזע העץ מצמיח ענפים חדשים כל הזמן, וכל פגיעה גורמת להיווצרות ענף חדש הגזע נראה כחבלים מפותלים לעיתים עורקי הזנה, זאת ועוד, גם שורשיו מפותלים, מעמיקים לחדור לאדמה ולכן אינו דורש  השקיה מיוחדת.

    העץ מתנשא לגובה של 10-5 מטר, הוא פורח  בסוף האביב ובתחילת הקיץ, והפרי בשל  באוקטובר  נובמבר, בתחילת ההבשלה הפרי ירוק והוא הולך ומשחיר בהבשלתו, הפרי משמש להפקת שמן, מסיק הזיתים מתחיל באוקטובר ועד ינואר לערך יהיו הזיתים ירוקים עדיין.

     

    עץ הזית /נתן אלתרמן

     

    שבעים שנה

     הקיץ מלך.

    באור נקמות סיממו בקריו.

    אחד עץ הזית,

    אחי הנידח,

    לא נסוג מנגהם בקרב.

     

    מה קדושה שבועתו! ענפיו השחורים

    לא עמסו כוכבים וירח.

    רק עניו, אדמתי, כמו בשיר-השירים,

    את לבות אבנייך פולח.

     

    ואולי מעיני אלוהיו ריבונו

    רק דמעה לו ניתנת, כבדה וחמה,

    ברבצו ערירי, כרואה חשבונות,

    על ספרך הנושף חמה.

     

    כאשר תשאלי את הרייך למות

    וגעו עדרים אל מטר ומספוא,

    הוא ניצב בחומה, חתנך הגלמוד

    וידעת כי נפשך בכפו.

     

    ועם ערב שותת משקיעה ארוכה,

    יגשש על פניך- אייך?
    בגזעו הנפתל , בלהבת עורקיו,

    משומר וכבוש בכייך.

     

    ומנגד חורג השרב האדם

    ונרתע

    ואימה תאחזהו- -

    כי ההר לא ימוט, ולבו לא ידום,

    כל עוד נבט אחד מרטש את חזהו.

     

     

     

    מסיק הזיתים:

    מסיק הזיתים מתחיל בסתיו, ממש עכשיו, מייד לאחר הגשם הראשון, המוסקים נוהגים לנער את העצים ולהניח לזיתים לנשור ליריעות שפרסו על הקרקע, את אלו שלא נשרו יקטפו ביד או ינערו ויכו במקלות ארוכים, פעולות אלו אם נעשות בחוזקה יגרמו לפגם בזיתים, כך שאם נועדו לשמן  לא יפריע לאיש אך אם נועדו לכבישה, יש לשמור  שלא יפגעו עד כדי קטיפה ידנית בלבד או הבאה מהירה למפעל הכובש אותם בעזרת חומרים .

    את הזיתים יעבירו המוסקים  בשקי בד אל בית הבד להפקת השמן.

     

    בית הבד

    בבית הבד הקדום  כתישת הזיתים התבצעה במתקן חצוב באבן כאשר השמן היה

    ניגר לתוך תעלה או צינור, את הזיתים הניחו על המשטח וריסקו בעזרת אבנים

    יותר מאוחר הוכנס לשימוש אגן ריסוק חצוב בסלע ואבן עגולה המסובבת על ידי יצול מעץ שעבר דרכה וכך סיבב את האבן  וריסק את הזיתים, הזיתים הונחו בסלי קש או חבלים אשר הונחו אחד על השני והריסוק בפעולה  של עקרון מנוף , הנוזלים שנקוו  גרמו לשמן לצוף, כך גם הואץ התהליך על ידי זרימת מים והפרדה בין השמן שצף בחלק העליות  ובין המים שהיו בתחתית, בעקרון אנחנו מכירים מתקנים אלן מאתרי עתיקות.

    אחד המקומות בהם ניתן לראות בית בד עתיק הוא באתרי ראש פינה , בבית נחום קליסקר.

     

    בית הבד המודרני אינו שונה כיוון שהפקת השמן מבוצעת על ידי תהלך מכני של כבישה.

    התהליך המודרני  המכונה  "כתית " כולל את השלבים ריסוק, כבישה והפרדה.

    המיכון  ללא התערבות יד אדם זו מהות המודרניזציה, כאשר עיקרון השימוש בצינטרפוגה  הוא התהליך לכבישה והפרדה מהעכר (המים  מהשמן)

    הזיתים מהמסיק מתקבלים במכלים, עוברים שטיפה, ולאחר מכן הפרדה מהעלים, טחינה וריסוק המלווה בלישה , התערובת מועברת לכבישה במתקן צינטרפוגה בו מתבצעת ההפרדה בין החומר לבין  הנוזל עי סיבובים מהירים, הנוזל העשוי ממים ושמן מועבר למכלים והשארית של המוצקים מופרדת.

    בתהליך צנטרפוגלי  במהירות גבוהה מאד מופרד השמן מהמים.

     

    לסיום, הזית הוא סמל , סמל השלום , עלה הזית , ועלי הזית מקשטים את סמל המדינה , המנורה.

     

     

    מחר אולי נתחיל במתכונים להכנת זיתים

     

    הזיתים

    דרג את התוכן:

      תגובות (7)

      נא להתחבר כדי להגיב

      התחברות או הרשמה   

      סדר התגובות :
      ארעה שגיאה בזמן פרסום תגובתך. אנא בדקו את חיבור האינטרנט, או נסו לפרסם את התגובה בזמן מאוחר יותר. אם הבעיה נמשכת, נא צרו קשר עם מנהל באתר.
      /null/cdate#

      /null/text_64k_1#

      RSS
        28/9/09 16:17:

      צטט: חוות דעת 2009-09-28 11:10:14

      "נעים וטעים מאד"-ביקור ראשון שלי בתכנים שלך,ועושה טעם של עוד.

      שאלות-האם המרירות קשורה רק למידת ההשריה-שטיפה או לזן הזית?

      או לגודלו? האם יש זנים מומלציםלא מומלצים לדפוקים או לחרוצים?

      תודה

       

       

      זיתים דפוקים אני מעדיף את הזית הסורי הוא יוצא הכי טעים

      זיתים חרוצים אני מכין ממנזנילו ופיקואל

      זיתים ביין ( שחורים) הכי טעימים שיצאו לי זה מקלמטה, אבל גם מפיקואל

      זיתים מצומקים אני מכין מפיקואל וקלאמטה.

       

      המרירות היא טבעית של הזית ההשריה מפחיתה אותה

      אין לי מדד ביחס לגודל או סוג, יש להניח שזית בשרני יותר אפשר להשרות יותר

      מאידך זית סורי דפוק תמיד אוהבים מרירות מעקצצת

       

      תודה

        28/9/09 11:10:

      "נעים וטעים מאד"-ביקור ראשון שלי בתכנים שלך,ועושה טעם של עוד.

      שאלות-האם המרירות קשורה רק למידת ההשריה-שטיפה או לזן הזית?

      או לגודלו? האם יש זנים מומלצים\לא מומלצים לדפוקים או לחרוצים?

      תודה

        20/9/09 21:12:

      צטט: שמים1 2009-09-20 20:52:40


      אני אוהבת להכין זיתים - אני מכינה אותם בבקבוקי שתייה קלה וכך הם נשמרים המון זמן .

      אני די טירונית ואשמח להסברים כמה זמן להשרות , כמה מלח וכו' .

      אהבתי את הפוסט המקסים המשלב שירה נפלאה ומתכונים וידיעה כללית .

       

      יופי של בלוג

      בהצלחה

      ושנה טובה ומתוקה .

       

       

       

       

      אני מכין כמויות אדירות וכל מיני סוגים

      מחר נקווה להוסיף מידע

        20/9/09 21:11:


      כרגע הזיתים נכנסו לשטיפות

      אני הכנסתי לצידנית ומלאתי מים

      מחר יהיו שטיפןץ עד לניקיון מוחלט

        20/9/09 20:52:


      אני אוהבת להכין זיתים - אני מכינה אותם בבקבוקי שתייה קלה וכך הם נשמרים המון זמן .

      אני די טירונית ואשמח להסברים כמה זמן להשרות , כמה מלח וכו' .

      אהבתי את הפוסט המקסים המשלב שירה נפלאה ומתכונים וידיעה כללית .

       

      יופי של בלוג

      בהצלחה

      ושנה טובה ומתוקה .

       

       

       

        20/9/09 15:26:

      צטט: המומלצים בע"מ 2009-09-20 14:11:50


      התגעגעתי לפוסטים האלה שלך שש. עם מידע+סיפורים+שירה+תמונות...

       

      אין עליך בז'אנר הזה.

       

       


      אני מסמיק
        20/9/09 14:11:


      התגעגעתי לפוסטים האלה שלך שש. עם מידע+סיפורים+שירה+תמונות...

       

      אין עליך בז'אנר הזה.

      פרופיל

      הקדרה של ששת
      1. שלח הודעה
      2. אוף ליין
      3. אוף ליין

      ארכיון