עדכונים מעכבר העיר אונליין >
    ';
    0

    החלה הרומנית של מאפיית לנדנר הירושלמית -איזה טעם !

    10 תגובות   יום שבת, 5/9/09, 09:40

    וחבל שריח טוב לא עובר מסך.. ניסיתי .


    לפעמים חלה אינה עוד סתם חלה.

    את זה גיליתי אתמול. פרוסת חלה (או אצלי שפיץ/נשיקה ענקית) מרוחה רק בחמאה היתה מענגת ביותר. והריח .. אפשר לדעתי ורצוי להריח את הלחם הזה . ניסיון לקלוע את החלות הללו בצמות רבות משתתפים..  לא עלה יפה והחלה לא התקבלה יפיפיה כמו שרציתי , אבל הטעם ! .

    ג'ואן נתן כותבת על החלה הזו בספרה אוכל עכשוי מישראל (אנגלית) . משפחת לנדנר עלתה לארץ מרומניה בשנת 1894 וזמן קצר לאחר עליתם פתחו מאפייה בשכונת מאה שערים. סוד החלה הרומנית הזו שהוכנה בביתם ברומניה מתגלה כאן בפירוט.ירושלמים לא מעטים טוענים אגב ששבת ללא החלה של הלנדנרים אינה שבת..     . אני נוטה להאמין להם ולאמץ את החלה המיוחדת הזו לחיק משפחתי גם כן.

     

     

    כחובבת חלות שאינן מכילות ביצים בבצק וגם פחות בציפוי, שמחתי לגלות שהחלה הזו אינה מכילה ביצים כלל. לדברי האופים כך הכינו את החלה ברומניה , ביצים זה לוקסוס.. ובכלל ,אוסיף - זה לחם ולא עוגה.והפרג .. הכיצד אפשר ללא פרג ?.. החלות זרויות בצפיפות במאות (ומי סופר) זרעוני פרג שלם וטרי. הציפוי המיוחד של החלה (בהמשך) 'מדביק' את הפרג היטב ותורם לטעמה הנפלא של החלה הזו.

    -

    "צילמת אותה" נשאלתי הבוקר .. "מעט מאוד" עניתי . "הקליעה לא מושלמת.."

    "אבל החלה כה טעימה !"

     

     

     

    ויש גם מתכון.

    המתכון הוא ל- 2 חלות גדולות . אדלג על שלב קליעת החלות מרובות החבלים. אני להבא אכין אותה כחלה רגילה הקלויה מ- 3 צמות. אתם מוזמנים לשחק עם הבצק כרצונכם..

    -

    חלה רומנית - המתכון

    חומרים:

    2.25 כפיות שמרים יבשים = 7 גרם שמרים יבשים או פי 3 הכמות שמרים טריים

    2 1/4 כוסות מים חמימים  = 560 מ"ל מים

    1/2 כוס סוכר לבן = 100 גרם

    4 כפות שמן רגיל

    1 כף מלח שולחני דק

    כ- 7 1/2 כוסות קמח רגיל = 1,050 גרם = קילו קמח ועוד שליש כוס לערך

    -

    מעט סולת לזרייה על התבנית

    -

    לציפוי החלה:

    כפית קורנפלור

    פרג שלם או שומשום

    -

    אופן ההכנה:

    1. בקערת מיקסר או קערה לערבוב ידני להמיס את השמרים ב- 2 כוסות מהמים.

    להוסיף: סוכר, שמן ,מלח ו - 7 כוסות מהקמח.

    ללוש את הבצק היטב עד קבלת בצק חלק וגמיש. להמשיך ללוש דקות נוספות (להוסיף את יתרת הקמח במידה ונחוץ).

    ליצור כדור בצק , להניח בקערה משומנת מעט ולהתפיח כשעה או עד שהבצק מכפיל את נפחו. ללוש מעט את הבצק התפוח ,להתפיח שוב , הפעם גם כן מכוסה ולמשך כ- 45 דקות.

    2. על משטח גדול מקומח מעט לחלק את הבצק ל- 2 חלקים שווים. (במאפייה יוצרים מכל מחצית בצק חלת קומות המורכבת משתי צמות של 4 חבלים אחת על השניה= קטנה על הגדולה ) . אפשר לחלק כל מחצית בצק ל-3 חלקים , לגלגל לחבלים עבים ולקלוע חלה יפה.לחזור על הפעולה עם המחצית בצק השנייה.

    3. לחמם תנור לחום בינוני גבוה - 190 מעלות. לפזר מעט סולת על תבנית האפייה הגדולה.

    4. בקערית קטנה לערבב  היטב את רבע כוס המים הנותרים עם כפית הקורנפלור . להבריש את החלות (מייד לאחר עיצובן ) בתערובת זו. להתפיח את החלות בתבנית במשך כ- 30 (או 40) דקות , עד שהתנור חם דיו.

    5. רגע לפני אפיית החלות, למרוח אותן שוב בתערובת הקורנפלור (לערבב את התערובת שוב) . לפזר בנדיבות  על כל חלה פרג שלם או שומשום.

    6. לאפות את החלות כ- 45 דקות או עד שהן מוכנות ובצבע זהוב חום .

    (במאפייה מורחים את החלות האפויות והחמות שוב בתערובת הקורנפלור, אני ויתרתי) .

    -

    פוסט קודם בבלוג האוכל פוד פורנו להמונים : מה מתבשל ברשת 4.9.09


    * אתמול בערב נולד לי טוויטר טרי טרי - כאן .מי שמעוניין , מוזמן .אני עדיין לומדת אותו .. :)
    דרג את התוכן:

      תגובות (10)

      נא להתחבר כדי להגיב

      התחברות או הרשמה   

      סדר התגובות :
      ארעה שגיאה בזמן פרסום תגובתך. אנא בדקו את חיבור האינטרנט, או נסו לפרסם את התגובה בזמן מאוחר יותר. אם הבעיה נמשכת, נא צרו קשר עם מנהל באתר.
      /null/cdate#

      /null/text_64k_1#

      RSS
        12/9/09 18:26:

      תודה אפי , בינתייים זה היה ביקור וירטואלי ..  שנה טובה נשיקה
        12/9/09 17:26:


      חני,

      שמחתי שביקרת אצל הלנדנרים - הם קרובי משפחה של בעלי....

       

      החלות שלהם - יאמי...........................

       

      שנה טובה!!!!

        11/9/09 18:54:

      צטט: mi alma 2009-09-05 14:58:56


      שמחתי שאין ביצים במתכון :))
      תודה לך יקירה!

       

      בשמחה ושבת שלום :)

        11/9/09 18:53:

      צטט: פטיסרי 2009-09-05 13:04:43

      מזכיר לי את התקופה שעבדתי במאפיות,

      וב-4 בבוקר היינו מחכים שייצאו החלות הראשונות למרוח עליהם חמאה,

      וכשהם חמות פשוט טעים,

       

      ותיקון קטן הרבה מאפיות עובדות עם תנורי אבן יותר תעשייתית,

      ולא הכוונה לתנורים המסתובבים הרגילים,

      ואין ספק שחלות מתנורי אבן הרבה יותר טעימים מתנור רגיל,

       

      תודה רבה

        5/9/09 14:58:

      שמחתי שאין ביצים במתכון :))
      תודה לך יקירה!
        5/9/09 13:04:

      מזכיר לי את התקופה שעבדתי במאפיות,

      וב-4 בבוקר היינו מחכים שייצאו החלות הראשונות למרוח עליהם חמאה,

      וכשהם חמות פשוט טעים,

       

      ותיקון קטן הרבה מאפיות עובדות עם תנורי אבן יותר תעשייתית,

      ולא הכוונה לתנורים המסתובבים הרגילים,

      ואין ספק שחלות מתנורי אבן הרבה יותר טעימים מתנור רגיל,

        5/9/09 12:29:

      צטט: flicker 2009-09-05 11:38:54

      ועוד משהו, החלה של הלנדנרים היא לא החלה הרומנית האמיתית, אלא התאמה לצרכי השוק.

       

      וכן, לנדנר זה מוסד שאי אפשר להעביר שולחן של שבת בלי החלות שלו.

      אני זוכרת לילות חמישי שהיינו יוצאים לקניות באיזור ועוצרים דרך קבע על הכביש הראשי כי אליהם אפשר להגיע רק ברגל, וקונים את החלות של שעב'ס.

      ועוד משהו, הם עדיין מתפעלים תנור אבנים. נידמה לי שזו אחרונת המאפיות היהודיות בארץ שעדיין עושה את זה ובחורף נורא כיף להיכנס לשם ולהתחמם.

       

      תודה גדולה שוב על כל המידע וכייף שאת מכירה אישית ומאשרת את הכתוב (בספר). טוב לדעת שהמסורת הטעימה וארוכת השנים נמשכת .  מחייב ביקור (שלי) במקום :)  זה מה שנקרא 'טעם של פעם' ?.. 

        5/9/09 12:21:

      צטט: flicker 2009-09-05 11:28:59

      לחלה רומנית קוראים קוזונק ובעצם זו גירסא של בריוש.

       

      תודה פליקר , המאפים שהזכרת נהדרים ועשירים יותר ומעוררים געגוע אבל לדעתי הם יותר עוגה , לא ?  (והם חומר לפוסט אחר..) :)

        5/9/09 11:38:

      ועוד משהו, החלה של הלנדנרים היא לא החלה הרומנית האמיתית, אלא התאמה לצרכי השוק.

       

      וכן, לנדנר זה מוסד שאי אפשר להעביר שולחן של שבת בלי החלות שלו.

      אני זוכרת לילות חמישי שהיינו יוצאים לקניות באיזור ועוצרים דרך קבע על הכביש הראשי כי אליהם אפשר להגיע רק ברגל, וקונים את החלות של שעב'ס.

      ועוד משהו, הם עדיין מתפעלים תנור אבנים. נידמה לי שזו אחרונת המאפיות היהודיות בארץ שעדיין עושה את זה ובחורף נורא כיף להיכנס לשם ולהתחמם.

        5/9/09 11:28:
      לחלה רומנית קוראים קוזונק ובעצם זו גירסא של בריוש.

      ארכיון

      פרופיל

      בלוג אוכל
      1. שלח הודעה
      2. אוף ליין
      3. אוף ליין