עדכונים מעכבר העיר אונליין >
    ';
    0

    על הקשר בין עגבניות מיובשות ואור הירח

    15 תגובות   יום שני, 13/7/09, 01:35

    כנראה שלילדת כפר גם אם הפכה להיות עירונית בגיל מאוד צעיר משהו דבק בה מאורח החיים הפשוט של פעם בו הוכנו הרבה מטעמים בבית .שנים לאחר שעזבנו את המושב, הייתי שבה לביקורי חופש גדול ממושכים לדודים ולסבים גם הם בני מושב (לא אותו המושב) . סבתי, שהייתה בשלנית ואופה בחסד היתה מכינה ריבות ולפתנים מעצי הפרי שבחצרה.לפתן חבושים או 'קומפוט' כלשונה היווה מנה אחרונה קבועה בעונת הפרי.  ריבה שזכורה לי יותר מכל, היא ריבת עלי הורדים הנפלאה שסבתי היתה מכינה ומחלקת לנו צנצנות מתוקות ש"יהיה לכל השנה" ,לצערי, לא שחזרתי את אותה הריבה מעולם , צריך את הורדים של סבתא..ואין עוד. שני טורי ורדים באדום עז קידמו את פנינו בכל ביקור אצל סבא וסבתא, במושב. לצידם גדל עשב פרא 'דשא'  שלעיתים הגיע עד חלון חדר המגורים, ומשמאל ערוגות של עגבניות וגפן . הגפן לא הייתה גדולה במיוחד, הענבים הבהירים היו לי אז חמצמצים אבל סבתי נהגה להכין מהם יין.אבא שהבין ביינות נהנה בזמנו מהיין שנמזג לבקבוקי יין ממוחזרים. האם ייצר הכבישה, רקיחת מטעמים  ,אפייה ונסיונות אין קיץ הם מורשת מסבתי ?  יכול להיות..

    -
    העגבנייה היא הירק המזוהה כל כך עם הקיץ הישראלי, גידול חקלאות חשוב, הנצרך בכל בית ונאכל באופנים שונים, הן טרי כמרכיב עיקרי בסלט ירקות ישראלי ,הן משומר כרסק או קטשופ בתעשיית השימורים, הן מוחמץ שזה מעדן בפני עצמו , כריבה ובעוד אין ספור מעדנים וצורות הכנה.אישית , אני אוכלת כי אני פשוט מאוד אוהבת עגבניות כל יום ובכל ימות השנה.
    רופאים ותזונאים מציעים לאכול עגבנייה או שתיים טריות בכל יום על מנת לספק לגוף את מנת הליקופן היומית,הליקופן, אותו חומר המעניק לעגבנייה את צבעה האדום והעז הוא בעל תפקיד חשוב בחיזוק המערכת החיסונית של הגוף ומניעת מחלות.
    השאירו בצד מספר עגבניות לפני ייבושן וזכרו לשלב אותן בתפריט היומי.
    -
    הערב, אני מוצאת את עצמי סובבת שעה אחר שעה מהמטבח למרפסת המטבח הקטנה .שם , על התנור הישן של אמא ,אותו תנור שנולד שנים לפני ושאני מסרבת להיפרד ממנו למרות שאינו פועל זה מכבר ,מונח הטוסטר אובן.בטוסטר אובן, על הרשת ממש במרכזו מונחות חצאי עגבניות שרי גדולות.העגבניות מתייבשות להן לאט לאט ומפיצות ריח.הריח כל כך טוב ונעים לי ובעצם גם מוכר,אינני בטוחה מניין. לפתע ,נופל לי האסימון, הריח הזה זהו ריח מרק העגבניות של אמא, המרק העשוי עגבניות גדולות ובשרניות שלעת סיום בישולו אמא עירבה בו מעט אורז לבן.בפרץ של נוסטלגיה אני רוצה להרים לאמא טלפון ולבקש את המתכון למרק שלה.בילדותנו ,אמא נהגה לבשל את המרק בקביעות , היא עשתה שימוש בכל מיני עגבניות גם ברכות יותר ,הייתה נותנת אותן לאחר הבישול בתוך מסננת המתכת הישנה שעכשיו משמשת אותי ואין לה כבר את הידית השחורה. אמא היתה מועכת את העגבניות ומותירה במסננת רק שאריות של עגבניות כשכל עסיסן זלג למרק. לא זכור לי מדוע אבל מאוד אהבתי לאכול את העגבניות שנותרו במסננת.
    ועכשיו ,כשאני סובבת סביב הטוסטר מציצה בעגבניות המתייבשות להן, אני נהנית כפליים.



    [צילומים: ח. הראל]

     

    תשאלו למה כפליים? ואני אחייך.לא כל הניסיונות המוצלחים קורים בפעם הראשונה.הביטו בתמונת העגבניות למעלה. מה לא בסדר פה בעצם ? הרי יש לנו כאן עגבניות שרי חצויות, מונחות על רשת הטוסטר בדרכן לאפייה ממושכת.הכל טוב ויפה אבל: העגבניות מצטמקות מאוד בזמן הייבוש= האפייה .מה שקרה אצלי זה שהן התחילו לנשור לאחר פרק זמן של אפייה וכולן מלבד בודדות מילאו את תחתית הטוסטר.זה לא היה מתוכנן מראש,אבל זה קרה.עכשיו ,עשיתי שימוש בעגבניות שרי גדולות יותר, תראו את ההבדלים בין שתי עגבניות שרי - הקטנה מהפעם הקודמת , הגדולה מהיום:


     

     

    המסקנה פשוטה
    סוג העגבנייה המתאים והמומלץ ביותר לייבוש היא עגבניית מסוג עגבניות תמר.הירקן היום אמר לי שזו העונה ,אבל במקרה לא קיבלו היום סחורה טרייה. עגבניית התמר מוארכת וגדולה מספיק בכדי לשכב על רשת התנור או הטוסטר ואינה מכילה כמעט גרעינים
    בנוסף ,רשתות התנור או הטוסטר אובן משתנות ברוחב המרווח בין פסי או שורות הרשת. העגבניה החצוייה חייבת להיות גדולה בהרבה אחרת היא תנשור דרך פסי הרשת.וכן חשוב לייבש את העגבניות על רשת ולא על תבנית אטומה של התנור
    הרעיון לייבש עגבניות בשמש הוא טוב אבל גם בר חלוף.. וכעת ניתן לייבש עגבניות בהצלחה לאור הירח. ומה לאורו של הירח ולייבוש עגבניות? פשוט ביותר:
    אפיית העגבניות לשם ייבושן נעשת בחום נמוך מאוד שאינו עולה על 50 מעלות,אם תשאירו את העגבניות לשנת לילה בחום הזה, תקומו לבוקר ריחני ולמלאי עגבניות מיובשות בתנור שלכם.

    -
    איך מכינים עגבניות מיובשות ?

    1. בחרו את סוג העגבניות שתרצו לייבש.
    2. רחצו וייבשו את העגבניות וחצו כל עגבנייה לחצי.
    3. הניחו כל מחצית עגבנייה על רשת כשהצד החתוך פונה כלפי מעלה.
    4. מירחו כל מחצית עגבנייה בעזרת מברשת אפייה בשמן זית.
    5. פזרו למעלה מלח גס.
    6. הכניסו את הרשת המלאה חצאי עגבניות לתנור מחומם או טוסטר בחום של 50 מעלות. (רצוי לפחות בפעם הראשונה, להציץ כל שעה לערך ולראות מה קורה בתנור).
    הניסיון ילמד אותכם כמה שעות יארך ייבוש כל סוג של עגבניות.
    7. את העגבניות היבשות יש לסדר בצנצנת ולמלא בשמן זית
    .

    --

    טיפים ורעיונות:

    *  ניתן להשתמש בכל סוגי העגבניות לשם ייבושן, העגבנייה האידיאלית לשם כך היא עגבנייה מזן תמר. המהדרין מוציאים את הגרעינים של העגבנייה, בעגבניית 'תמר' אין צורך , היא נטולה כמעט לגמרי  מגרעינים.

    * מחזרו צנצנות של ריבות (כמו הצנצנת שלי בתמונה) והכניסו לתוכה עגבניות מיובשות.סרט קשירה או מדבקה קנויה או שייצרתם לבד ישדרגו את הצנצנת ,וכך תוכלו להעניק שי מקסים מעשה ידייכם.

    * טעמן של העגבניות המיובשות מרוכז לאחר אידוי מרבית נוזליהן, תספיק כמות קטנה של עגבניות לשדרוג כל כריך .עגבניות מיובשות יקשטו כל מאכל ומנת גורמה.

    * שמן הזית נוטה להתגבש בקירור, אל דאגה דקות אחדות לאחר שהוצאתם את המעדן מהמקרר השמן יהפוך שוב לנוזלי.

    * עגבניות יבשות טעימות , מכיוון שההכנה אורכת שעות בלילה או ביום , מומלץ להכין כמות גדולה , לפחות למלא רשת של התנור בעגבניות. ניתן להניח נייר אלומיניום/משטח אחר המיועד לכך, בתחתית התנור לשמירה על נקיונו.

    * בעת סידור העגבניות בצינצנת , ניתן להוסיף עשבי תיבול לפי טעמכם , אין סוף לטעמים ולאפשרויות.

     

      בתמונה: העגבניות רגע לפני כניסתן לתנור:

     


    עברו שש שעות, העגבניות הקטנטנות מוכנות, רובן יבשות , מקומטות וארומטיות מאוד.טעמנו:טעמן מרוכז ומצויין. סידרתי אותן בצינצנת זכוכית קטנה ומזגתי שמן זית כתית מעולה מעל.הצינצנת נראת בדיוק כמו צינצנת העגבניות היבשות שראיתי היום במעדנייה. הנה מעט תמונות , ובפעם הבאה: עגבניות תמר כבושות בדיוק באותו האופן .

    בתמונה : העגבניות המיובשות עדיין ללא שמן זית

     

    ובצינצנת עם שמן זית כתית טהור:

      

    --

    פוסט קודם בבלוג האוכל פוד פורנו להמוניםבצלצלי פנינה כבושים

    דרג את התוכן:

      תגובות (15)

      נא להתחבר כדי להגיב

      התחברות או הרשמה   

      סדר התגובות :
      ארעה שגיאה בזמן פרסום תגובתך. אנא בדקו את חיבור האינטרנט, או נסו לפרסם את התגובה בזמן מאוחר יותר. אם הבעיה נמשכת, נא צרו קשר עם מנהל באתר.
      /null/cdate#

      /null/text_64k_1#

      RSS
        5/8/09 17:47:

      עדכון:

      עגבניות לא גדולות, שטפתי, ניגבתי, חתכתי לחצי (על הרוחב במקביל לשיש ולא לאורך), סחטתי קלות לתוך כוס, שתיתי, לבריאות.

      שמתי העגבניות בתבנית (לא חייב גדולה כי הם מצטמקים), פזרתי מלח דק (נגד תולעים לא ?), מרחתי שמן זית, שמתי בשמש.

      כל יום 5 שעות (כי זה מה יש אצלנו בבלקון). סך הכל 6 ימים. כל ערב הכנסתי למקרר.

      יצאו מיובשות אך לא כל כך מתחבר לטעם שלהם.

      אמא אמרה לי עם עגבניות תמר זה יותר מהר (תוך יום יומיים).

      שאלה עד כמה צריך ליבש ?

      ממליץ, לסחוט יותר חזק ללאחר החיתוך (ולשתות) על מנת שתהליך הייבוש יהיה מהיר יותר (מה גם שממילא זה מתאדה).

      תודה.

        30/7/09 21:22:

       

      שילוב מרגש של פעם ועכשיו שמעורר זיכרונות וגעגוע,

      וחשק למלא צינצנות בכל הא/עושר הזה.

      תודה,
        14/7/09 11:39:


      תודה, התהליך הכנה הזה מאוד שימושי.

      את חושבת שכך אפשר להכין כל סוג של ירק או פרי מיובש שאני רוצה?

        13/7/09 21:35:

      צטט: שמעון מאיר 2009-07-13 14:16:54

      תודה. אפשר על רשת במרפסת עם שמש של יולי ???

       

      לדעתי כן ,הייתי מכסה את זה העגבניות מלמעלה ברשת אחרת שתמנע כניסת אורחים לא רצויים, אם אתה מייבש בדרך זו אנא חזור לספר כמה זמן זה לקח ואם אהבת את התוצאה ,תודה

        13/7/09 21:34:

      צטט: חדשואל 2009-07-13 18:01:56

      כך

       

      ולא 

       

       

      קח

       

      צודק, תוקן

        13/7/09 21:33:

      צטט: אביגיל אהרון 2009-07-13 11:39:46


      נהדר!!

      בדיוק התחילה העונה של עגבניות תמר שהולכות עם זה נהדר

      תודה כפולה אביגיל ,טוב לראותך :)

       

        13/7/09 18:01:

      כך

       

      ולא 

       

       

      קח

        13/7/09 15:45:

      צטט: ♥ניתי♥ 2009-07-13 10:17:58

      אניט לחלוטין עם הירקן שלך

      שגרתי בב"ש הייתי מכינה אותם על הגג- יומיים שלושה והיו יוצאות מדהימות

      (קודם כמובן פרסתי אותן הכנסתי אותן לשמן זית ומלח ואז שיטחתי על הגג)

       

      היי ניתי . הירקן ניסה לעזור כשהוא מציע את העגבניות תמר שנותרו משבוע שעבר .. אם ייבשת עגבניות על הגג אפשר לבטח  גם ב'מרפסת שמש' , יש לנו אחת כזו .. ינוסה ותודה :)

        13/7/09 15:38:

      צטט: mi alma 2009-07-13 09:00:51


      חני, בוקר טוב!
      הצינצנת שלך מצאה חן בעיניי.
      מתכון קל הכנה. רק סבלנות דרושה.
      דרך אגב, גם אני אהבתי את מרק העגבניות עם האורז
      שסבתי ז"ל (טבחית במקצועה), היתה מבשלת עבורנו.
      זיכרונות העבר.... וגעגועים עזים.
      תודה לך!

       

      צהריים טובים עלמתי !

      צריך סבלנות בשביל לייבש עגבניות, התהליך איטי, אבל לדעתי גם כאן הסבלנות משתלמת ,אין כמו מוצר שהכנו בבית. המרק עגבניות עם מעט אורז ,שהוכן אז באמצעים פשוטים.. צריך לעבור שיחזור מודרני .כחובבת מרקים מכל סוג וכל השנה אני חייבת לבדוק עם אימי כיצד מכינים, תודה :)

        13/7/09 15:34:

      צטט: שירלי T 2009-07-13 08:55:31


      נפלא.

      בשבוע שעבר מלאתי שתי צנצנות באדום אדום הזה -

      אחת של מיובשות והשניה ריבת עגבניות שרי מצויינת.

      יופי של קיץ.

       

      תודה שירלי , האדום הזה נפלא ,כייף שאת משמרת אותו :) 

        13/7/09 14:16:
      תודה. אפשר על רשת במרפסת עם שמש של יולי ???
        13/7/09 11:39:


      נהדר!!

      בדיוק התחילה העונה של עגבניות תמר שהולכות עם זה נהדר

        13/7/09 10:17:

      אניט לחלוטין עם הירקן שלך

      שגרתי בב"ש הייתי מכינה אותם על הגג- יומיים שלושה והיו יוצאות מדהימות

      (קודם כמובן פרסתי אותן הכנסתי אותן לשמן זית ומלח ואז שיטחתי על הגג)

        13/7/09 09:00:

      חני, בוקר טוב!
      הצינצנת שלך מצאה חן בעיניי.
      מתכון קל הכנה. רק סבלנות דרושה.
      דרך אגב, גם אני אהבתי את מרק העגבניות עם האורז
      שסבתי ז"ל (טבחית במקצועה), היתה מבשלת עבורנו.
      זיכרונות העבר.... וגעגועים עזים.
      תודה לך!
        13/7/09 08:55:


      נפלא.

      בשבוע שעבר מלאתי שתי צנצנות באדום אדום הזה -

      אחת של מיובשות והשניה ריבת עגבניות שרי מצויינת.

      יופי של קיץ.

      ארכיון

      פרופיל

      בלוג אוכל
      1. שלח הודעה
      2. אוף ליין
      3. אוף ליין